Qendrim Husaj , Nderim Haxhiaj


You are not connected. Please login or register

Mirësia e Shtrëngimit të dorës kur takohesh me besimtarin

Go down  Message [Page 1 of 1]

QeNdRiM

QeNdRiM
.
.
Në Emër të All-llahut, Të Gjithëmëshirëshmit, Mëshirëplotit!

Mirësia e Shtrëngimit të dorës kur takohesh me besimtarin


عَنْ حُذَيْفَةَ ابْنِ اليَمَانِ رَضِيَ الله عَنْهُ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "إِنَّ الْمُؤْمِنَ إِذَا لَقِيَ الْمُؤْمِنَ فَسَلَّمَ عَلَيْهِ وَأَخَذَ بِيَدِهِ فَصَافَحَهُ تَنَاثَرَتْ خَطَايَاهُمَا كَمَا يَتَنَاثَرُ وَرَقُ الشَّجَرِ".Hudhejfe Ibnul-Jeman (Allahu qoftë i kënaqur prej tij) ka transmetuar se Pejgamberi (paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të) ka thënë:“Vërtet, sa herë që një besimtar takohet me një besimtar tjetër duke shtrënguar dorën me të, gjynahet bien nga të dy ata sikurse gjethet që bien nga pema.”

Transmetuar nga Taberani në el-Euset(n.245)dhe është shpallur Sahih nga Shejkhul-Albani në Silsiletus-Sahiha(6/431)Dobitë që nxirren nga hadithi:

• Shejkhul-Albani (Allahu i dhëntë paqe në Xhenet) ka shkruajtur në Silsiletus-Sahiha:“Është Sunet që të marrësh dorën e personit dhe ta shtrëngosh (kur takohesh me të). Por që t’i marrësh të dyja duart e personit dhe t’i shtrëngosh ato, kjo bie në kundërshtim me Sunnetin, sikurse veprojnë disa prej meshejkhave.”

• Shtrëngimi i duarve është një vepër e lejuar poashtu gjatë kohës së ndarjes (midis personave).

• Është bidat që të shtrëngosh duart menjëherë pas mbarimit të namazit me xhemat.”Shejkhul-Albani [ 1/ 52])

• el-Bera’ ibn ‘Azib (radij-Allahu ‘anhu) ka thënë:“Shtrëngimi i duarve është një përshëndetje e plotë.”[ # 968 Sahih Edebul Mufrad]

• Të parët që sollën shtrëngimin e dorës ishin Jemenasit.[ # 967 Sahih Edebul-Mufrad nga Imam el-Bukhari]


_________________
_______________________
Me të vërtetë, jobesimtarët janë armiqtë tuaj të hapur" (Nisa, 101)


_______________________
Njeriu jeton me nje stoli, ai është turpi...
http://nektariivulosur.tk

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum

 
  •  

Make a forum | © PunBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Forumotion.com