Qendrim Husaj , Nderim Haxhiaj


You are not connected. Please login or register

Për herë të parë në jetën tënde bashkëshortore

Go down  Message [Page 1 of 1]

nDeRiM

avatar
.
.
Pa dyshim se përvoja bashkshortore është shumë e rendesishme ne jetën e të martuarve. Është burim për përfitimin mësimeve të ndryshme në jetë dhe një pikë ndalëse, ku të martuarit kanë mundësi që të përfitojnë nga gabimet e tyre të mëhershme, pas një periudhe kohore e gjatë qoftë ajo apo e shkurtër.

Ndodhë që bashkeshortët apo njeri prej tyre të tregojë me mburrje ose me mahnitje mosmarreveshjen e parë që ka ndodhur mes tyre, apo krizen e pare materiale apo pritjen e lindjes së fëmiut të parë apo diç tjetër që kanë lënë gjurmë në jetën e tyre bashkëshortore.

Para se të vendosesh për jetën tënde bashkëshortore të këshillojmë leximin e kësaj teme në mënyrë që të mos jesh fare i papërgatitur.

Mosmarreveshja e parë:

Mënyra se si të dilet prej mosmarreveshjes është më e rëndesishme se sa vet mosmarreveshja. Nëse ndodhë mosmarreveshja në mes të martuarve, suksesi më i madhi i tyre do te ishte që ta zgjedhënin mosmarreveshjen, e jo ta shëndrrojnë në grindje dhe problem edhe më të madhë.

Të arrish sukses në këtë duhet që të pajtoheni mes vete për rrugën apo mënyren e përbashkët se si të ballafaqoheni me çfarëdo mosmarreveshje dhe ta zgjidhni atë në mes vete.

E rëndësishme është:

-Që qëllimi të jetë zgjedhja e mosmarreveshjes e jo që cili prej bashkeshortëve do të triumfojë ndaj palës së kundërt.

-Qe gjatë polemikës t’i largohemi vetive që vetëm e rrisin dhe e zgjërojnë mosmarreveshjen.

-Që të keni kujdes mos të ndërmjetësoni palë të tretë mes jush që t’u ndihmojë për zgjidhjen e mosmarrveshjes. Nëse është e detyrueshme nderhyrja atëherë t’i përmbahemi mësimeve të Kur'anit të madhëruar.

Thotë All-llahu i lartëmadhëruar:

و إن خفتم شقاق بينهما فابعثوا حكما من أهله و حكما من أهلها

“Nëse i frikësoheni përçarjes mes tyre (burrit e gruas), dërgoni një pari të drejtë nga familja e tij dhe një pari të drejtë nga familja e saj. Nëse ata të dy (ndërmjetësuesit) kanë për qëllim pajtimin, All-llahu ju mundëson afrimin mes tyre (burrit e gruas). All-llahu është i dijëshëm, është njohës i mirë.” [En-Nisa, 35]

-Dëgjimi reciprok ne mes njeri-tjetrit dhe mos nderhyrja pavaresisht menyra se si e paraqet problemin pala tjetër.

-Menjanimi i çdo fjale të rënde apo gjurmëlënëse, pavarësisht vepres së bërë.

-Prej çdo mospajtimi ka mundesi që të dilet me një mësim të dobishem, qoftë në kuptimin e njeri-tjetrit apo mosperseritja e gabimeve të njejta në të ardhmen apo diçka tjeter. Pra, assesi nuk guxon që të kaloj ndonjë mosmarreveshje e që të mos nxirret mësim prej saj.

Lindja e fëmiut të parë

Vërtetë pritja e fëmiut të parë është çast i gëzimit, por në të njejtën kohë ndoshta shqetësues dhe i tensionuar. Por, ti dhe gjithë ata që janë rreth teje ndihen të gëzuar me këtë musafir të çmuar, e sidomos nëse vjen pas një pritje të gjatë, i cili do t’i jep një kuptim të ri jetës suaj bashkeshortore.

Sa i përket shqetësimit apo tensionimit që ndoshta e ndien t’i duke përshpëritur vetveten se si do t’ia arrish me mbulimin e nevojave të shtepisë dhe familjës, apo përkujdesja për të posalindurin. Nëse i llogarit të gjitha këto dhe të tjerat do të shqetësohesh ndoshta.

Mirëpo, e vërteta është shumë më lehte se kjo. Sepse nëse mendon pak për prinderit e tu, do të mësosh se ata kanë rritur dhe janë kujdesur për me shumë femijë sesa ti, e standardi i jetës tënde me të babait tënd as që do krahasohet. Sepse pasuria që e ka poseduar babai yt ndoshta nuk ishte as sa një e katërta e asaj që e posedon ti sot.

Sa i përket problemit që shumë nëna ankohen pas lindjes së femiut të parë se ndikon në lidhjen e prindërve në mënyr negative. Lindja e femijut ndoshta mund të ndikojë në fillim, mirëpo në realitet kjo do të kalojë shumë shpejt me kalimin e kohës dhe se prezenca e femiut do të luan një rol shumë të rëndësishem në lidhejt edhe me të ngrohta mes bashkëshortëve. Kjo mirësi arrihet me përpjekjen dhe angazhimin e të dy bashkëshortëve gjatë gjith kohës.

http://ankebut.com

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum

 
  •  

Free forum | © PunBB | Free forum support | Contact | Report an abuse | Free forum